Tota disciplina de ball regeix les seves activitats socials amb certs codis de conducta garantint el RESPECTE cap als altres. Et recomanem que coneguis quins son els codis propis del Lindy Hop per tal que quedis com un autèntic Hopper a la teva propera jam!

Certament, si comptem amb un mínim de sentit comú i una correcta educació, podrem entendre perfectament qualsevol dels codis i en qualsevol disciplina de ball, és més, penso que ni tant sols faria falta aquesta publicació, malauradament hi han situacions alienes a nosaltres en les que ens hi podem trobar en qualsevol esdeveniment swing i a les que no sabriem com reaccionar sense sapiguer el nostre codi ètic: el Hopper’s Code.

Aquest codi és vàlid en qualsevol de les activitats socials que envolten el Lindy Hop o altres estils swing: classes, tallers, jams, clandestins , pràctiques, etc..

Principalment son pautes de comportament, la majoria son universals i seriveixen per a qualsevol comunitat arreu del món i que ens permeten fer del ball social una experiència més agradable per tothom.

CODIS DELS ROLS Leader & Follower

Tot i que considerem el ballarí Leader com al conuctor i el Follower com al seguidor, la línia que delimita els dos rols no és tant estricta com en altres desciplines de ball , el leader no obliga al follower a exacutar moviments sinó que fa una proposta la qual pot ser declinada o, normanlment, acceptada per el follower complementant la coreografia en la que ,putualment, aquest també hi pot aportar propostes.

1- Pregunta sempre quin rol vol seguir la persona a la que vols treure a ballar (si no la coneixes):

Els Rols Leader i Follower no segueixen uns paràmetres de gènere, mai donis per soposat que per ser dona o home ja es balla en un rol predeterminat, és més, actualment està molt valorat en la comunitat swing de compartir i crear canvis de rols en una mateixa peça músical generant així molta més activaitat, diversitat i diversió durant la coreografia. Per tant, és acosellable que vagis prenent interés i curiositat per aquell rol que mai has provat, t’ajudarà a aprendre i a empatitzar amb la parella de ball.

2- Inenta de provar els dos rols (en especial a les classes i pràctiques):

Aprofita l’oprtunitat de fer de “Taxi” que moltes escoles de Lindy Hop t’ofereixen on, sense incrementar els costos que destines al teu ball amplies les hores de pràctica i pots aprendre des de la prespectiva d’un rol totalment difernet i en definitiva: amplies la possibilitat de ballar més temes en una jam.

3- La responsabilitat d’invitació a un ball es comparteix en qualsevol rol o gènere:

Per tant el Leader simplement assumeix certes responsabilitats a l’hora de ballar així com el Follower ho amb altres, no hi ha un que estigui posicionat per damunt de l’altre. Tot i que sembli obvi el que hem comentat moltes persones encara es deixen arrossegar inconcientment per algunes costums sexistes i tradicionals on els homes eren els reponsables de treure a ballar a les dones les quals restaven espectants a la cadira a ser conivades a ballar: Ni cap gènere pertany a cap roll ni cap rol li correspon cap responsabilitat fora de l’acció de ballar.

4- No repeteixis més de dos balls seguits amb una mateixa parella:

Un indicador que evidencia que encara estem influenciats per aquestes ràncies tradicions sexistes està en el fet de trobar-nos a totes les jams, tallers i festivals, sense excepció d’escola o ciutat, una descompensació amb accés de followers davant una minoria leader tot coincident amb una majoria de ballarins de gènere femení i amb gran manca de ballarins de gènere masculí. Tot i que de mica en mica aquest desequilibri es va compensant mai està de més tenir en compte de no repetir masses balls amb una mateixa parella amb l’objectiu de donar l’oportunitat de repartir els ballarins leaders amb la major part de followers dins duna sessió de ball.

CODIS D’UNA JAM, Pràctiques o Clandestins

La Jam és el moment de posar en pràctica tot allò que estem aprenent, un moment on conflueixen molts ballarins amb gran diversitat de nivells i estils, la conviència amb absolut respcte per tothom durant aquest tipus d’esdeveniments és clau per tal de garantir el benestar del col.lectiu i passar-ho d’allò més bé (objectiu principal).

5- Evita decinar una invitació a ballar:

En el punt anterior hem deixat ben clar que cap rol en concret té l’exclusiva en funció de convidar o d’esperar a ser convidat a ballar, però, independentment de si la invitació la fa qualsevol rol pot ser aquesta declinada per l’altre? Val a dir que rebre una negativa a l’hora d’oferir una invitació per a ballar no és gens agradable per a ningú, però si així ho desideixes fer intenta explicar-te i justificar-te de la manera més educada possible i si has dit que “no” a una invitació per les raons que hagis exposat no ballis acte seguit amb una altra persona. En el cas de que aquest impediment sigui temporal i deixes l’acceptació de la invitació per uns quants balls més tard, si us plau, recorda-ho i procura que així sigui. Per atra banda, si ets tu qui ha rebut la negativa, intenta ser comprensible i pensa que poden haver-hi moltes raons que aportin certs impediments físics o psíquis que tu desconeixes de l’altre persona pels quals no pot atendre el teu oferiment.

6- Convida a ballar als Hopers de nivells diferents al teu sigui superior o inferior:

No ha de ser motiu de declinació d’un ball la diferència de nivells, en especial si quí es nega a ballar és de nivell més alt, tot i que a vegades son els principiants qui rebutxen dita invitació i ho solen fer per por a defraudar, en aquest cap podem arribar a convençer donant la màxima confiànça com a més experts (sense caure en la insistència) que podem adaptar-nos ballar passos bàsics de forma ben sencilla aportant la màxima comoditat pel convidat: “No és més bon ballarí qui millor balla, sinó qui més d’adapta a altres nivells“.

La convivència en una jam amb la diversitat nivells és una situació molt enriqudora tant per experts com per principiants, llògicament els iniciats podràn experimentar moltes millores a l’hora de ballar amb un alumne/a avançat, però un alumne/a avançat no deixarà mai de aprender tot ballant amb un principiant: una oportunitat que no pots perdre.

7- No posis mai en pràctica aeris o acrobàcies en un ball social:

Tot just una altra situació que intimida molt als principiants del Lindy Hop és presenciar aeris o figures acrobàtiques, però atenció: aquest tipus de figures NO estàn permeses en els balls socials en qualsevol dels seus formats (jams, clandestins o pràctiques), es consideren moviments ostentosos que poden posar en perill la integritat física de la resta de participants, així que millor deixem els aeris per algún taller especialitzat, concurs o Show Case (demostració). En una jam no només cal cuidar de la teva parella de ball, també cal respectar les altres parelles amb les que hi compartim l’espai, reduint el volum de les accions com Kicks o desplaçament en cas que la pista estigui prou concorreguda.

8- A les Jams no ens calen “professors“:

Per desgàcia dels que volem gaudir d’una bona jam, detectem que son molts els “professors emergents” que no paren de donar-te lliçons mentres estas ballant, cal recordar que una jam és una activitat social on el principal objectiu és gaudir del la música i del que tens après fins al moment (sigui més o menys), per tant, independentment del nivell que es tingui, mai hem de convertir una jam en un taller o classe particular.

9- Mantenir una bona convivència amb els músics:

No totes les sessions jam de Lindy Hop són amb música en directe però quan tenim música en viu cal considerar aquest fet com a un autèntic luxe, així que per tal de gaudir-ho al 100% cal intergrar els músics a la festa. La volutant dels membres del conjunt musical hi farà molt però no només ells tenen aquesta responsabilitat sinó que, òbviament, els mateixos hoppers hi juguem un paper molt important. Una jam ve a ser una gran festa on tothom rep el mateix protegonisme i molt sovint els ballarins solem eclipsar, involuntariament, la presència dels músics pel que fa l’atenció del públic. Una bona forma d’iniciar una jam i donar als músics el seu monent de presentació tot rebent-los amb uns correcta benvinguda serà permetre’ls que toquin en solitari (sense que ningú balli) la primera peça que ens ofereixen o bona part d’aquesta. serà així una bona fòrmula de reconèixer i agrair la seva presència. Els aplaudiments afusius entre cançó i cançó seràn garantia de que durant jam la convivència entre ballarins i músics sigui del tot gtratificant i de tot plegat flueixi dins d’un clima càlid i amistós resultiant-ne una jam del tot festiva i carregada de bona energia.

10- Suar no ha de ser un problema per un ballarí però cal manetenir una bona higiene:

Conviure amb l’acció de transpirar és completament normal per a qualsevol ballarí de qualsevol disciplina, de fet és un senyal de bona salut: augmenta el puls, el metabolisme i aporta més flexibilitat als vasos sanguinis. Suar demostra una gran implicació a l’activitat en qüestió, malgrat tot cal tenir en compte que al Lindy Hop mantenim contacte físic amb una altra persona i que per tant, tot i dins de la naturalesa de l’acte de la transpiració, cal tenir una higiene cuidadosa. Donant per suposat que un hopper arriba a una jam amb unes condicions higuièniques correctes haurà de tenir cura del manteniment durant el transcurs de l’activitat de ball ja que les jams sessions poden allargar-se més enllà de 2 o 3 h. L’us de tovallola o tovalloletes humides és essencial en especial per les zones on es té més contacte amb l’altre persona, tant mateix com que es fa indispensable el desodorant i, en cas més extrem, realitzar un canvi de camisa, blusa, camisa o samarreta.

11- Usa una bona indumentària correta i adequada al Lindy Hop

Un autèctic Hopper no és aquell que només està interessat pels passos de ball, sinó que també té una gran admiració per la música swing, però també, molt especialment, té curiositat i atracció per la càrrega històrica que aquest estil de ball arrossega, per aquest motiu usar una indomentària i específica de època amb caràcter vintage esdevé algo molt propi i molt comú a la comunitat swing.

LLuny de senti-se un ballarí disfressat, interntarem equilibrar indumentària vintage amb indumentaria còmoda per a ballar, per tant podem vestir amb tota normalitat simplement aportant algún element amb característiques vintage i que ens aporti, així, el nostre toc personalitzant el Hopper’s Style: una boina, un corbatí, uns elàstics o algún mocador estampat per a recollir els cabells llargs. Tindrem una especial atenció pel calçat segons els tipus de sòl en que anirém a ballar, malgrat tot i sota qualsevol concepte, sempre farem ús de calçat plà, mai amb tacons alts ni estrets.

CODIS A LA CLASSE: Cursos, Workshops o Particulars

La part docència és un sector molt important per a qualsevol ballarí que vulgui evolucionar i que ho ha de fer en diversos aspectes: tècnica, coreografia, conducció, … però també apernentage en musicalitat: estructures, interpretació del ritme, de la melodia, dels riffs, … així com també d’aconteixaments històrics i personatges que han estat clau per l’evolució del Lindy Hop. Quan aném a una classe ens disposem a estar inmersos en un gran ventall d’informació. La docència del Lindy Hop es pot reslitzar de formes diferents: Workshops (tallers), cursos (intensius o regulars) o classes particulars.

12 Mantenir un respecte cap als teus professors i cap a la resta d’alumnat amb qui comparteixes classe

Amb tanta convinació de possible informació que es pot generar en una classe es crea la possibilitat que en algún monent creguis que aquesta no sigui del teu interés, sigui per que ja n’ets coneixador o simplement per que hi discrepes, si així fós intenta demostrar igualment el màxim d’interés i segueix la dinàmica de la classe amb tota naturalitat, segur que, encara que no ho creguis, sempre t’aportarà alguna millora i un cop acabada la classe pots dirigir-te als teus professors i preguntar per una reubicació a algún altre nivell.

Els “professors emergents” de les jams sessions son figures que es repeteixen també a les calsses i solen interferir amb l’informació del professor real impedint que l ‘alumnat en tregui profit de l’activitat en si. No vull dir amb això que, com alumnes, no tinguèssim la possibilitat de comentar-nos mútuament com estem executant els exercicis, però davant el dubte o la discrepància amb la teva parella de ball cal recorre sempre a preguntar als professors. Mantenir, com a alumne/a, el màxm silènci possible o un to moderat de veu amb la teva parella serà importantíssim pel desemvolupament de la classe en si.

13 – Realitzar canvis de parella constantment

Com a bon ball social, el Lindy Hop es caracteritza per una dinàmica de canvis de parella constat, així que si així ho fem en una jam perquè no ho hauriem de fer en una classe? òbviament una classe no és res més que la preparació per poder ballar a un a jam, i si la dinàmquica d’una jam és ballar amb tothom també ho farém en una calsse.

És realment màgic el resultat didàctic que té realitzar aquesta pràctica, en especial, aspectes com la conducció i la improvització i en altres com el ritme i l’estil s’aprecien ràpidament tot contagiant-se d’alumne a alumne a mida que es van barrejant entre ells. Aquesta dinàmica, però, sempre serà proposada i dirigida pels professors per tal de mantenir l’ordre dins d’una classe.

A banda d’aixó, ballar Lindy Hop ha de ser una activitat divertida en la qual la comoditat de cada individu és prioritària, amb això vull dir que cap la possibilitat (en especial els begginers) que es puguis sentir amb més seguretat ballant amb la seva pròpia parella únicament , en aquest cas només cal comentar-ho als professors i aquests permetràn que aquesta parella en concret no realitzi canvis tot comunicant-ho a la resta d’alumnat per no generar malentesos, tot i així és recomanable que aquesta sigui una solució temporal.

14 – Agrair i valorar la figura dels “Taxis

Es tracte d’un sistema que posen en ús la majoria d’escoles de Lindy Hop on proposen als alumnes més avantatgats d’assistir a les classes de nivell més baix per a cobrir la falta d’algun rol en concret i equilibrant la classe tot completant parelles de ball. Tot i ser una pràctica molt beneficiosa pel conjunt de la classe acaba essent molt profitosa també pel mateix Taxi: augmentant les hores de pràctica, repassa conceptes ja apresos i pot tornar a començar des de nivell “0” aprenent des de la prespectiva d’un rol diferent. Son moltes les persones que volen aprendre a ballar i s’inscriuen sense parella, i aixó no seria possible sense la figura dels nostres apreciats Taxis als quals, tant els professors com els alumnes els hi hem d’estar molt agraits.

Amb tot plegat no intentem aportar ni normes ni prohibicions, només un CODI ètic amb unes pautes molt generalitzades que ens garenteixen, com a hoppers, poder participar d’una forma còmoda i respectuosa amb la resta de companys dins de les activitats que ens envolten.

Dueu a terme el HOPPER’S CODE i gaudiu del ball.

Salut i Swing!!!